La música de José Manuel López López es caracteritza per una immediata seducció unida a una interioritat, ambdues procedents d'un llenguatge personal d'una gran modernitat incessantment renovada.

Després de la seva formació amb grans músics -debuta a Madrid on realitza estudis de piano, composició i direcció d'orquestra, i on va ser alumne de García Abril i de Luis de Pablo, després realitza estudis a l'estranger, Luigi Nono, Franco Donatoni, i Roger Cochini al GMEB Grup de Música Experimental de Bourges abans de realitzar en Avinyó els cursos d'anàlisi i composició amb Olivier Messiaen i Pierre Boulez-, elabora un llenguatge personal integrant l'electrònica i informàtica musical gràcies als cursos que realitza amb Horaci Vaggione a la Universitat Paris 8, i amb Tristán Murail al Ircam. És titular d'un DEA "Música i musicologia del segle XX" a l'EHESS Escola d'Alts Estudis en Ciències Socials de París.

Les seves composicions van de les obres solistes a la música de cambra o la música mixta, fins a les grans formacions, i rep encàrrecs de grans festivals com Nuove Sincronie (Milan), Fundació Gulbenkian (Lisboa), Ensems (València), Radio France, MUSICA Estrasburg, CIRM Niça, Festival Internacional de música de Canàries, Art-Zoyd, així com dels ministeris de Cultura Espanyol i Francès, Quartet Arditti, Tòquio Sinfonietta, Fundació Siemens-Trio Arbós, Fundació BBVA ... La seva música és interpretada per grans intèrprets i formacions com: l'orquestra Nacional i l'orquestra de la Ràdio i Televisió Espanyola, l'orquestra Filharmònica de Ciutat de Mèxic, la Deutsches Symphonie Orchestre Berlin, l'orquestra de Bamberg, l'orquestra Nacional de França, Taller Sonor, Grup Instrumental de València, Espai Sonor, Ensemble Sonor, Plural Ensemble, Ensemble l'Itinéraire, Solistes XXI, Ensemble Orchestral Contemporain, Ensemble 2e2m, Ensemble Intercontemporain, Percussionistes d'Estrasburg, Miquel Bernat, Anne Mercier, Rachid Safir, Alberto Rosado, Jonathan Nott, Daniel Kawka, Esteban Algora, ...

Col·labora igualment amb artistes d'altres disciplines com ara amb el pintor José Manuel Broto, el poeta Dionisio Cañas o els videastas Pascal Auger, Francis Naranjo i Robin Meier.

El 1996 José Manuel López López va ser becat per l'Association Française d'Action Artistique (AFFA) per a realitzar una residència de composició en la Vila Kujoyama de Kyoto (Japó), experiència que transformaria definitivament la seva concepció del so i del temps musical, i en 1997 és becari de l'Acadèmia Espanyola de Belles Arts de Roma. En 2000, l'Estat Espanyol li concedeix el Premi Nacional de Música. El 2004 és Professor convidat de la Càtedra Manuel de Falla a Cadis, i entre (2005-2008) - (2011-2012) exerceix com a catedràtic de composició al Conservatori Superior de Música de Saragossa. Entre 2008 i 2011 és Director Artístic de l'Auditori Nacional de Música de Madrid.

El 2012 rep de la SACEM el premi de la Fundació Francis i Mica Salabert per la seva obra Metro Vox Els testimonis Iannis Xenakis. El 2013 rep el Premi René Dumesnil concedit per l'Acadèmia Francesa de Belles Arts.

En l'actualitat és professor associat i director del Taller de Composició de la Universitat Paris 8 i professor de composició del Conservatori Edgard Varèse (CRD de Gennevilliers-França).

Ha estat en diverses ocasions compositor i artista en residència com a Borgonya (2000/2003), professor convidat al Mozarteum de Salzburg i artista resident de la Fundació americana Civitella Ranieri a Umbria (Itàlia) el 2011. L'mateixos any és professor convidat a Mozarteum de Salzburg.

En l'actualitat és professor de composició en el Conservatoire Edgard Varèse (CRD de Gennevilliers). La Sacem li ha atorgat el premi Francis i Mica Salabert 2012 per la seva obra Metro Vox Els testimonis Iannis Xenakis; i l'Académie Française de Beaux Arts el premi René Daumesnil 2013.

Les seves obres estan publicades per Durand-Salabert-Eschig (Universal Music Publishing Group), Transatlantiques i Henry Lemoine a Paris, Piles (Espanya) i pel propi compositor.

http://brahms.ircam.fr/jose-manuel-lopez-lopez

http://www.josemanuel-lopezlopez.com/

José Manuel LÓPEZ LÓPEZ

Compositor convidat